<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

old shanghai-the bund 1891Tässä lähellä on mukavan oloinen puisto. Se ei ole kooltaan mitenkään valtava ja joka sivulta vilkkaiden katujen ympäröimä, mutta tilaan on saatu kuitenkin luotua puisto, jossa liikenne ja ihmisvirrat tuntuvat olevan kaukana poissa. Puistossa on vesialue, jossa uiskentelee karppeja, kilpikonnia ja jotain joutsenen näköisiä mustia lintuja. Onkohan missään Aasiassa, uima-altaat pois lukien mitään man-made-allasta, jossa ei uiskentelisi karppeja tuomassa hyvää onnea ja rikkautta?

 

Olen käynyt myös muutamassa muussa puistossa, ja näin kesäaikaan ne näyttävät viihtyisiltä ja hoidetuilta. Bambumetsiköiden läpi kulkee kivettyjä polkuja, siellä on varjoisaa ja hieman viileämpää. Lauantai-aamuna suuntasin kävelemään puistoon. On mukava edes hetkisen kuvitella olevansa vähän lähempänä luontoa (aah, mikä latteus), nauttia kesästä, kävellä rauhassa ja katsella perheitä ja nuoria pareja jotka myös ovat tulleet nauttimaan puistosta.

 

Rauhallista. Kaunista. Kilpikonnat hengittelevät pää pinnalla, ja pulahtavat sitten taas pinnan alle.

 

Niinhän sitä luulisi. Rauha loppuu heti alkuunsa, jos ehti alkaakaan. Puistoissa on nimittäin jonkinlaisia puistonvartijoita, tai paremminkin puistopoliiseja. Univormut päällä, koppalakki päässä ja pilli tiukasti suussa nämä yhteiskunnan tukipilarit partioivat pitämässä huolta siitä, että puiston sääntöjä noudatetaan. Pilli soi vähän väliä, kun joku onneton uskaltaa istua nurmikolla, nousta korokkeelle seisomaan, istua isoille kiville, joita puistoon on asetettu siten, että ne suorastaan kutsuvat istumaan puiden varjoon. Olen varma että puistopoliisien omassa ohjekirjasessa sanotaan, että pilliin on syytä puhaltaa kovaa, ja niin kauan että kielletty toiminta lopetetaan, ja tilanne palautuu normaaliksi. Vaikutusta on syytä myös tehostaa tiukoilla käsiliikkeillä.

 

Jostain kumman syystä yrittäjiä kuitenkin riittää. Kiinalaiset sitkeästi istuvat heti kun puistopoliisin silmä välttää (ainakaan kollegoilleni tämä ei liene mikään yllätys…). Pian lahjomaton (???) pillinkantaja kuitenkin löytää paikalle, vetää keuhkot täyteen ilmaa ja antaa pillin soida.