Kaupassa, lähinnä ruokakaupassa, käymisessä on täällä omat erikoisuutensa. Ensimmäisillä kerroilla ihmettelin monenlaisten asioiden puuttumista. Astianpesukoneeseen sopivaa pesuainetta, talouspaperia ja suolaa ei meinannut löytyä millään. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Useimmat kiinalaiset tiskaavat yhä käsin, ja länsimaisilla tai varakkailla on ayi, eli kotiapulainen, joka tiskaa. Mitäs sillä koneella sitten tekisi... Kun ei jälkikasvua vielä ole, eikä päivittäistä apua tarvita, ei ayin tarve tuntunut tässä perheessä kovin olennaiselta. Ja lisäksi oli hiukan vaikea kuvitella, että meidän kanssamme asuisi kiinalainen ayi, tai joidenkin asianosattomien ehdotuksista huolimatta, au pair. Otettiin sen sijaan astianpesukone. Mutta vielä piti löytää sitä pesuainetta.

 

Yritin heti ensimmäisenä päivänä keskustella kaupan tädin kanssa asiasta, kiinaksi tietenkin: käsitiskiainepullo + "wash" sanakirjasta kiinaksi + "machine" kiinaksi. Ihme juttu, mutta ei mennyt perille. Kesti kauan että pääsimme yhteisymmärrykseen (tai sitten emme päässeet, mistäs minä tietäisin mitä kala ajattelee kun en ole kala, ja samaa voi sanoa kiinalaisista) mutta vastaus oli joka tapauksessa "mei you", ei ole.

 

Shanghain sanotaan olevan Kiinan länsimaisin kaupunki, ja täällä on yli sata tuhatta ulkomaalaista. "Valkonaamoja" tai "isoneniä", kuten osa kiinalaisista kutsuu länsimaisia ihmisiä, riittää tässä kaupungissa niin paljon, että mitenkään alituisen huomion kohteena ei sen vuoksi tarvitse olla. Olen kuitenkin huomannut, että ruokakaupassa kanssashoppailijani vilkuilevat minua. Totisesti, kurottavat selvästi kaulaansa ohittavat. Mutta eivät he niinkään minua mulkoile, vaan ostoksiani. Ei luulisi että siellä mitään kovin ihmeellistä voi olla, kun sieltä heidän kaupastaan kaikki korissa oleva on löytynyt :o)

 

Yhtenä iltana tuossa kävin taas uudessa Carrefour-marketissa (teen vertailevaa tutkimusta valikoimista ja etäisyydestä kotoa). Etsin spagettia tai makaronia, mutta turhaan. Nuudeleita on kyllä hyllykaupalla, mikä on melkein, mutta ei ihan spagettia. Kun ei niin ei. Kuuntelin samalla, että joku paikallinen lienee seonnut, ja pitää ihme älämölöä. Teepä näin:

1. Avaa suu

2. Sano aaooaaaaaoaaoooo (rytmi vapaa) 

3. Lisää volyymia niin kauan että korviisi sattuu

4. Vaihtele äänen korkeutta: ylös, alas, ylös, alas

 

Kokolailla tällainen ääni siellä kaupassa kuului. Ihmettelin miksei henkilökunta puutu asiaan, kunnes tulin lähemmäs. Kyseessä oli paikallinen "konsulentti", joka tarjosi vesimelonin palasia... Kyllä näin on!

 

Ostin myös heti alussa yhdestä isosta tavaratalosta Zwilling J.A. Henckelsin juustohöylän. Tiedättekö mitä heidän nettisivuillaan sanotaan? "Worlds Finest Cutlery" ja "275 Years of Passion for the Best. No, tämän ei-ihan-ilmaisen juustohöyläni (noin 30 euroa) kanssa marssin tyytyväisenä kotiin höyläämään juustoa. Paitsi että samperin kapistus ei leikkaa mitään, ei ainakaan juustoa. Höylän varsi vääntyi heti koekäytössä, ja terä ei uppoa normaaliin Edam-juustoon sitten millään. Epäilin vahvasti käyttäjävirhettä, mutta uskottava se oli. Kyllä siinä varmaan niin on käynyt, että olen onnistunut ostamaan feikki-juustohöylän. Miten sellainen on ylipäätään mahdollista?

 

Toisaalta kollega kertoi, että feikkinä on, ainakin urbaanilegendan mukaan, myynnissä myös levy jota ei ole vielä edes tehty. Hitsi kun en nyt muista mikä bändi on kyseessä. I'll get back to that later. Niin tai näin, sen verran meni hermot mokomaan juustohöylään, että veistelen täällä juustoa kuorima"veitsellä" kesäkuuhun saakka, ja tuon sitten oman juustohöylän kotoa… (Sitä paitsi kapistuksen dollarihinta näyttää olevan 18 dollaria, eli noin 11 euroa!!! http://usa.jahenckels.com/394henckels)

 

Myymäläsuunnittelu lienee täällä hieman erilaista kuin vaikkapa koto-Suomessa. Edellä vai jäljessä, siitä en tiedä, mutta logiikka on eri. Esimerkikki Premium Foods Marketista: hammastahnojen vieressä vasemmalla on... Raidia. Se tappaa myös Kiinassa kotona tai puutarhassa. Raidien ja muiden saman sarjan myrkkyjen jälkeen vasemmalla ovat... jännitys tiivistyy... hammasharjat. Loogista. Hammasharjojen jälkeen sitten löytyvät Cif-pesuaineet (tiedättehän, "the artist known formerly as Vim"). Itse sitä rajoittuisi logiikkaan, mutta täällä osataan olla luovia!