Täällä sitä sitten ollaan ja ihmetellään, Kiinan suurimmassa kaupungissa Shanghaissa.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kyllähän sitä osasi asennoitua, että paljon kummallisuuksia varmaan tulee eteen, mutta jo niitä on ehtinyt ensimmäisenä viikkona tapahtua.

Maajäristyksestä (vaatimattomat 7.8 Richterin asteikolla) ei varmaan kukaan ole voinut olla kuulematta. Järistys tapahtui Lounais-Kiinan Sichuanin maakunnassa, mutta oli niin voimakas, että täällä Shanghaissakin oli tärissyt. Asumme Xu Jia Huin alueella, ja tällä alueella oli ainakin joitakin korkeampia toimistotaloja evakuoitu. Truth to be told, en edelleenkään tiedä, evakuoitiinko myös meidän toimistomme, mutta ainakaan kukaan ei muistanut minulle kertoa :o)

Koko järistys selvisi minulle yli kolme tuntia tapahtuneen jälkeen, kun menin kotiin ja avasin CNN:n. (Tiedoksi kaikille muillekin kuin vanhemmilleni, jotka kuvittelevat että Kiina elää yhä Maon aikaa, eikä täällä saa tietoa maailman tapahtumista: CNN, <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />BBCCNBC ja muut kansainväliset (hieman jenkki-näkökulmasta) uutisia ympärivuorokauden toitottavat kanavat ovat tarjolla, samoin voi lukea vaikkapa Aamulehden tai Ilta-Sanomat netissä, ja ainakin tässä kyseisessä maanjäristys-tapauksessa Kiinan virallinen, valtiollinen uutistoimisto vaikuttaa toimineen kuten mikä tahansa muu uutistoimisto, Kiina kuten mikä tahansa muu maa.)


Meillä oli periaatteessa monta kuukautta aikaa valmistautua henkisesti tähän muuttoon, mutta meni pitkään ennen kuin asiat varmistuivat, eikä sitä muutosta kuitenkaan etukäteen hahmota, vaikka yrittäisikin. Ja nyt parin viikon jälkeen ei vielä voi sanoa miltä se pidemmän päälle maistuu. Koiraa on nyt jo kamala ikävä. Sellainen asia, mihin ei ehkä osannut täysin varautua, on suhtautuminen ruokaan. Kyllähän hyvin tiesin, että ruoan puhtaus Kiinassa ei ole sitä mitä Suomessa. Mutta millä tasolla se ruoan puhtaus sitten on? Kaupoissa?
Hyvissä kaupoissa? Ravintoloissa? How the heck could I know? Mutta sen tiedän jo nyt, että asiaan suhtautuu nyt aika tavalla eri lailla kuin matkustaessaan, olleessaan vain käymässä. Älkää hyvät ihmiset käsittäkö väärin: täältä saa vaikka mitä länsimaista roudattuja tuotteita (esim. britti ja jenkkituotteita, joita ei muuten saa edes Suomesta). On samat Sunmaid-rusinat, on samat Chileläiset omenat, on Barillan spagetit, Australialaisesta lihasta sellaiset valikoimat pihvejä, että ei paremmasta väliä ja niin edelleen. Osasta saa kyllä pulittaa aika kovat pennit ennenkö niitä voi ihastella omassa keittiössään, eikä vain kaupassa, mutta toisaalta onhan moni asia paljon edukkaampaakin. Vaikka 100g tuoretta Parmesaania 1,30 €, tai 0,5 l Coca-Cola Lightiä [jien ii köö lää] 50 senttiä. Mutta erityisesti kalojen ja vihannesten suhteen se puhtaus vähän mietityttää.

No, täällä elää 1,3 miljardia kiinalaista, ja joitakin satoja tuhansia länsimaisia, ja suurella osalla niistä menee ihan hyvin. Etenkin niillä joilla on rahaa ruokaan. Joten ehkä asiaa ei kannata ylipohtia, mutta ei sitä unohtaakaan voi, eikä pidä. Ensi kerralla Suomesta tullessa taitaa livahtaa laukkuun muutama kilo ruisjauhoja, mysliä ja sen sellaista.

Suomalainen kollega tuossa kertoi, että kertaakaan tänne tullessa ei ole laukkua tutkittu. Katsotaan vaan niin meikäläisellä osuu kohdalle ja bye bye jauhot. Toivottavasti on siinä vaiheessa jo asumis- ja työluvat kunnossa ;o)