Minulla on pelko. Pelkoni kohde on inhottava musta otus. Olion koko ulkoinen olemus hehkuu pahansuopuutta. Sillä on ruma ääni. Ja terävät kynnet. Pelko rajoittuu muutamaan alkukesän viikkoon, ja sitten se taas helpottaa seuraavaan kesään asti. En oikeastaan niinkään pelkää omasta puolestani, kuin koirani puolesta.

Viime vuonna palasin rankan lennon ("passanger faint incident") jälkeen Amerikasta kotiin juuri kesäkuun alussa. Paluuta seuraavana aamuna olo oli vielä hutera, mutta lähdin tietysti koiran kanssa ulos. Eikä aikaakaan kun se iski. Se musta hirviö. Varis. Hyökkäsi koiran kimppuun raakkuen ja selkää sekä päätä hipoen teki syöksyjä meitä kohti. Huusin, ja huidoin lentävää paholaista kohti nahkaisella koiran taluttumella. Syöksyt jäivät sen jälkeen hieman ylemmäksi, mutta jatkuivat vaikka kipitimme pois variksen kodin läheltä minkä jaloista pääsimme. Kun otus viimein palasi kökkimään puhelinlangalleen, josta se oli hyökkäykseensä lähtenyt, omat jalkani olivat ihan makaroonia, ja eikä ollut kaukana etteikö olisi saanut "pedestrian faint incident"-kokemuksen samaan rahaan.

Variksissa on se vika, että niiden pieneen päähän ei mahdu kovin montaa aivosolua, joilla käsittää, että maassa oleva koira ei muodosta kovin merkittävää vaaraa puussa tai puhelinlangalla istuvalle varikselle ja sen poikasille. Eikä siltä sitä tietysti voi edes odottaa. Kaikki varikset eivät sorru ylisuojelevaan käytökseen, mutta joillakin yksilöillä ne ainoat kaksi aivosolua ovat menneet solmuun, ja tuloksena on pelottava varis. Ei mikään muu kaupungissa elävä lintu puolusta tuolla tavalla poikasiaan, ja ihan hyvin niillä silti näyttää menevän.

Jäniksiä sen sijaan olen pitänyt kohtuullisen hellyttävinä luontokappaleina. Pois lukien tietysti ne tilanteet, kun ulkoilee koira kytkemättömänä ja jänö juoksee edestä tien yli, tai omistaa omenapuita, joita nököhampaiset pitkäkorvat tuhoavat talvisin. Jäniksiä en ole kuitenkaan tajunnut pelätä. Eilisen Ilta-Sanomissa olleen videon jälkeen täytyy kuitenkin miettiä, pitäisikö. That's one crazy rabbit, I say!  Ehkä joku jänis suostuisi liittoutumaan variksia vastaan?