Kuten on tullut todettua, tässä on ollut välillä aikaa kulutettavana, ja sitä on välillä
kulutettu kiertelemällä kaupoissa, vaikka ei mitään ole tarpeen ostaakaan. Paitsi että mitään ei ole tarpeen ostaa, ei edes shoppailuta.

Täältä löytyvät kaikki maailman merkit. Heti tuosta tien toiselta puolelta aloitetaan Ballyn butiikilla, sitten on Longchamp, Calvin Klein, Boss, Marc Jacobs ja niin edelleen. Saman katon alta, pari luokkaa alempaa, pari kerrosta ylempää löytyvät Mexx, Benetton, Lacoste, Silverquick. Amerikassa "luksus" on halpaa, ainakin jos ansaitsee palkkansa euroissa, mutta täällä "luksus" on kallista. Useimmilla merkeillä joita olen osannut vertailla, hinnat ovat aivan samaa tasoa kuin Suomessa. Kiina on lyönyt esim. luksuskelloille 20 % ylimääräisen veron noin kaksi vuotta sitten. En ihan tarkkaan tiedä miten määritellään luksus-kello, mutta vero koskee sekä kiinalaisia (Jaa niin mitä???) että ulkomaisia luksuskelloja. 

Oli miten oli, rikkaitahan täällä riittää kuin maanmutaa, joten kauppa käy. Köyhiäkin toki, mutta mitäs he nyt tähän liittyisivät.  Kiinassa on Japanin ja Yhdysvaltojen jälkeen maailman kolmanneksi suurin markkina luksukselle. (Edelleenkään kukaan ei määrittele luksusta...)

Tavallisen suomalaisen käyttömerkit ovat kuitenkin kohtuuttoman kalliita tavalliselle kiinalaiselle. Shanghailaisen keskimääräinen VUOSIpalkka oli 14 000 renminbiä vuonna 2004. Sehän on roimat 1 400 euroa. Joskin jopa parikymmentä prosenttia shanghailaisista tienasi yli 3 500 euroa vuodessa. Shanghaissa muuten tienaa parhaiten Kiinassa. Erot ovat suuria: johtajatason ihmiset saavat parempiakin palkkoja kuin vaikkapa Suomessa. Nousua lienee kolmessa vuodessa tapahtunut tavallisen palkansaajankin tasolla, mutta silti. Eivät taida maksaa 60 euroa Mexxin housuista tai ostaa 500 euron pukua Bossilta. Kyllä noissa "paremmissa" kaupoissa silti kummasti kävijöitä riittää, mutta ei ruuhkaksi asti. Kollegani totesi minulle että minun ei kannata mennä tähän meidän talon ostoskeskukseen ostoksille, se on ihan liian kallis. Saman hintainen siis kuin Suomessa :o)

Asia vaan on niin, että tähän pieneen päähän on kovakoodattu, että matkalla löytää juttuja edullisemmin kuin Suomessa, joten monet merkit tuntuvat liian kalliilta, eikä tee mieli ostaa. Paikallisia merkkejä saa kyllä hyvin kohtuulliseen hintaan. Niiden esillepano on usein vähän sekainen, joten en ole vielä oikein sukeltanut siihen maailman. Esimerkiksi katselin äsken tavaratalossa talvitakkeja. Kesän todellisen kuumuudeen vääjäämättä lähestyessä talvitakkiosasto mahtaa olla aika rauhallinen osasto olla töissä.

Osa paikallisten merkkien vaatteista näyttää mielenkiintoisilta. Monet niistä ovat melko trendikkäitä. Ainoa ongelma on, että minä en ole :o) Sitä paitsi on kovin masentavaa että joutuisi ostamaan XL-kokoisia vaatteita!!!

Sen lisäksi kiinalaisnaiset taitavat pitää hiukan eri tyylisistä pukimista kuin minä. Otetaanpa esimerkiksi alusvaatteet. Snoopy the Dog. Disney. Hello Kitty. NOOOOO thank you. Toinen vaihtoehto ovat ylikoreat, jotenkin venäläisen näköiset mallit. Muistuttavat jotenkin niitä alusvaatteita, joita joskus 1990-luvun alussa näin Tallinnan Mustanmäen torilla. Luulisin. Siitä on aika kauan. Jopa Triumph, jolla on ihan tyylikkäitä malleja Euroopassa, näyttää täällä kauppaavan aivan eri mallistoa.

Esimerkki kaksi: kengät. Eikö kukaan täällä myy kenkiä, jotka eivät ole

a) hopeiset
b) kultaiset
c) täynnä "timantteja" tai muuta kiiltävää
d) lakeria
e) muovia?

Myy kyllä, mutta esimerkiksi Ballyn kengistä kun saa pulittaa muutamia satoja euroja. Kadun toisella puolella oleva Pacific -tavaratalo avasi ovensa remontin jälkeen, ja olen lukenut, että siellä olisi kaupan "ihania, nahkaisia (sisältä ja päältä), italialaisenoloisia kenkiä". Sokeaksi meinasin tulla kun astuin kenkäosastolle, niin kiilsi ja kimmelsi. Ja kaikki kengät tuntuvat olevan sisältä muovia. Että se siitä sitten.

Mutta myönnetään, vika löytyy helposti peiliin katsomalla. Olen tylsä. Kaudesta riippumatta musta on aina sesongin pääväri. Onneksi useimmat Kiinalaiset sentään ovat eri mieltä. Olisi katukuva kovin synkkä jos koko massa kulkisi mustissaan...