Heips, pitkästä aikaa!

Jos joku vielä oli huolissaan, niin "pahamaineinen" taifuuni ohitti Shanghain kauniisti kaartaen, ja sen huomasi täällä oikeastaan vain siitä, että oli vähän tuulista, mikä oli vain hyväksi. En silti ole vielä ihan niin sinut taifuunien kanssa, kuin kollegani, joka sanoi että "a small taifoon is good, it will clean the air and the city." Joopa joo...

Täällä Shanghaissa ollaan suhteellisen rauhallisia pian koittavien kisojen suhteen. Mitään ihmeempää Olympia-vouhotusta ei ole näkynyt, paitsi viranomaisten osalta. Osa viime aikaisista toimista kisojen ja ihmisten turvallisuuden takaamiseksi saattaa vaikuttaa sivullisesta (kuten allekirjoittanut) hiukan huvittavilta. Lentokenttien turvatarkastuksia on tietenkin nostettu, ja matkustajat tarkastetaan paitsi kentälle tullessa, sen jälkeen varsinaisessa turvatarkastuksessa, ja sitten vielä ennen koneeseen pääsemistä. Eihän siinä mitään, hyvä niin.

Mutta myös kaupungin kaikille julkisessa käytössä oleville uima-altaille on annettu tiukat ukaasit tarkastaa uimaan pyrkivien shampoo- ja muut nestepullot räjähteiden varalta. Shanghain Social Sports Administrative Center tekee pistokokeita, että sääntöä varmasti noudatetaan, ja parantamisen varaa on kuulemma ollut. Kaikki asiakkaat eivät ole ottaneet tarkastusta kiitollisina vastaan, vaikka meidän kaikkien turvallisuuttahan tässä varmistetaan ;o) Sitä eivät kerro onko jokin syy epäillä iskua juuri uima-altaaseen...

Yli 1600 bussiin, joiden reitit vievät Shanghain Stadionin lähelle, on asennettu / tullaan asentamaan turvakamerat. Kukahan niitä kaikkia filmejä suoranalähetyksenä 24/7 sitten katselee..? Meiltä kotoa on stadionille matkaa vajaat pari kilometriä, ja muutama aamu sitten huomasin, että paikka on jo asetettu tiukkaan vartiointiin. Metalliaidat on pystytetty, ja Kiinan armeijan urhoolliset nuorukaiset vartioivat Olympia-jalkapallon tulevaa näyttämöä seisoen vajaan viidenkymmenen metrin välein korokkeilla, ja yrittävät kovasti näyttää vakuuttavilta. Kaupat, hotellit ja esim. pankit lähellä Shanghain Stadionia on suljettu, ja avataan vasta kun seuraava Olympiadi on alkanut (eli kisat loppuneet).

"Beijing Olympic Organizing Committee:n" ilmoittama lista siitä mitä kisapaikoille ei saa viedä on yllättävän lyhyt: "lighters, knives, drinks, food, musical instruments, glass cups, long umbrellas, skateboards, roller skates, bats, unauthorized walkie talkies, lasers, loudspeakers and radios into any venue. The regulations will run from from August 1 to September 17." Miksi rajoitus alkaa jo ennen kisoja ja loppuu vasta syyskuussa on yksi asia mitä en ymmärrä. Mutta miksipä pitäisikään. Lisäksi kuulin jostain, että myös paidat joissa lukee jotain (merkin nimi, maan nimi, slogan) ovat kiellettyjä. 

Rekkakuljetusten hinnat Pekingiin ovat yli kymmenkertaistuneet. Pääkaupunkiin saa nyt ajaa vain tietyn ympäristöstandardin täyttävillä rekoilla, joita tästä maasta löytyy tietysti äkilliseen tarpeeseen nähden aivan liian vähän. Ja nekin saavat rekisterinumeron parillisuuden / parittomuuden mukaan ajaa Pekingissä vain vuoropäivinä. Kuljetusliikkeillä joilla moisia autoja on, on siis varaa pyytää melkein mitä tahansa. Kaikkea ne Olympialaiset teettävät.

Vaikka ei olisi tarpeen kuljettaa mitään Pekingin suuntaan, on myös muita toimialoja joita Olympialaiset eivät suosi. Kaikki ovat varmasti lehdistä lukeneet että pohjoisessa suljetaan tilapäisesti tehtaita, jotta Olympialaisten päänäyttämön ilman puhdistuu. Mutta myös pienyrittäjiä täällä itärannikolla koetellaan: 120 kilometrin päässä Shanghaista olevassa Changshun kaupungissa baarit ja klubit suljetaan, jotta ulkomaiset vieraat eivät näe kaikkia tarjolla olevia "hieronta-" tai "viihdepalveluita". Eivät ymmärrä businesta siellä Pekingissä, niillehän olisi voinut olla kovakin kysyntä ;o)